Odpowiednia praktyka higieniczna jest znacząca
Dobre praktyki higieniczne obejmują mycie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety bądź dotknięciu stworzeń, wielokrotne sprzątanie dotykanych powierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi bądź zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje również noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa istotne systemy mające na celu zachowanie odpowiedniej weryfikacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie następują w firmie branży żywnościowej. ghp Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle nadzorowane i że wyroby są wytwarzane zgodnie z regulaminami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają także na celu zapobieganie i redukowanie skutków zanieczyszczenia żywności i produktów.